Algemeen Jantina Helling molen Onderhoud

Onderhoud in wintersfeer

Onderhoud aan molens is van essentieel belang. Molens zijn de meest onderhoudsgevoelige monumenten door de aard van het object en de toegepaste materialen. Goed onderhouden molens hoeven bovendien minder snel gerestaureerd te worden. Uit ervaring blijkt dat wanneer een molen gerestaureerd is en geen onderhoud wordt uitgevoerd, binnen 15 jaar weer restauratie nodig is. Bij regulier onderhoud is deze termijn 25 tot 30 jaar. Ook wordt door onderhoud voorkomen dat bepaalde onderdelen vervangen of vernieuwd moeten worden, waardoor de monumentale waarden beter in stand blijven.

Voor het onderhoud van de molen zijn de molenaars van groot belang. Zij voeren kleine werkzaamheden uit, waardoor niet alleen de kosten gedrukt worden, maar ook de onderhoudstoestand van de molen beter blijft.

Soms moet een bedrijf met hoogwerker worden ingehuurd zoals op de foto’s is te zien. Deze foto’s zijn toegestuurd door Berco Hoegen uit Aalden en tonen het schoonmaken van de molen aan het eind van het jaar.

dsc02457-2dsc02451-2

 

 

 

 

En … als alles er weer piekfijn uitziet dan wordt onze Jantina Hellingmolen in de Kersttijd verwend door een groepje midwinterhoornblazers (klik hier).

Gedeeld

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *