Activiteiten Algemeen Jantina Helling molen

Molens in actie op Drentse Molendag

Zaterdag 27 augustus a.s. wordt de 32e Drentse Molendag gehouden. Het merendeel van de 38 molens in Drenthe opent de deuren en molenaars draaien en/of malen voor publiek. Uiteraard is ook onze Jantina Hellingmolen èèn van de stralende middelpunten.

Drentse-Molendag-affiche-2016_De molendag is een mooie gelegenheid om meerdere molens op èèn dag in werking te zien. De molenaars vertellen alles over hun hobby en hun ‘werktuig’.

De 125-jarige Jantina Hellingmolen is een bijzonder bouwwerk. De voorbije decennia prachtig gerestaureerd en iedere zaterdag of op afspraak te bezichtigen. Daarentegen hebben vele molens in het verleden het loodje moeten leggen door te veel achterstallig onderhoud of vanwege andere bouwplannen op hun plek. Her en der verscholen staan soms nog molens, die bijna een zelfde lot moeten ondergaan.

Het is dus bepaald geen wonder dat we onze eigen Jantina Hellingmolen zo koesteren! In alle opzichten een schitterend monument waar we trots op kunnen èn moeten zijn. Velen komen er tijdens de openingsuren een kijkje nemen en laten zich verrassen door de nostalgische sfeer die er heerst. Tijdens de Drentse Molendag kunt u de molen bezichtigen en vertellen onze molenaars en gidsen alles over het wel een wee van onze molen. Een monument in volle glorie.

De molenvereniging gaat komende zaterdag ook de hout gestookte veldoven weer in oude luister herstellen. De authentieke veldoven was jarenlang in onbruik, maar bestuurslid Reint Kuijer heeft vorig jaar het initiatief genomen om de historische oven weer geregeld als bakoven te gebruiken. Wees vanaf 10.00 tot 16.00 uur welkom in en rondom de Jantina Hellingmolen!

Uiteraard verlenen ook de andere molens in de gemeente Coevorden medewerking aan de Drentse Molendag.

Gedeeld

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *