Algemeen Bestuur Jantina Helling molen

Jantina Hellingmolen draait na ingrijpende renovatie weer in volle glorie

Vierde zaterdag van augustus … dat betekent tijd voor de Drentse Molendag.

De Jantina Hellingmolen is na een maandenlange renovatie weer in oude luister hersteld. Het tijdrovend karwei duurde langer dan gepland, maar molenaars en molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul zijn blij dat het euvel volledig is hersteld en de molen weer veilig kan draaien. 

 

De iconische Jantina Hellingmolen is na een grondige renovatie weer draaivaardig.

Bij een inspectie vorig jaar bleek dat dat de molen per direct moest stoppen met draaien. De lasnaden van de twee roeden voldeden niet meer aan de eisen. Dat is gevaarlijk, want in deze situatie kan bij het draaien of harde wind een wiek afbreken. De iconische molen stond daardoor al sinds vorig najaar stil.

De afgelopen maanden is er door stichting Het Drentse Landschap, eigenaar van de molen, hard gewerkt aan de herstelwerkzaamheden. Het specialistisch karwei begon met het strijken van de wieken. Deze zijn samen met andere onderdelen van de ‘Aeldermeul’ met een hijskraan verwijderd en op het molenterrein gerestaureerd.

Het molenaarsteam, bestaande uit Hans Hordijk, Dennis Eefting, Ron Schreuder en Willem Markenstein, is zeer content dat de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. Naast het laswerk volgde nog herstel van het houtwerk van de wieken en het schilderwerk. De molen kan vanaf deze week weer volop en veilig draaien. Net op tijd om in te kunnen haken op de Drentse Molendag, die komende zaterdag op het programma staat. De molen is geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.

“Niet alleen de molen komt nu weer tot leven, maar de molenaars ook”, lacht het vierkoppig team.

Gedeeld

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *