Jaarverslag Vrienden van de Aeldermeul 2015

Het bestuur van de Vrienden van de Aeldemeul bestaat uit zeven leden, te weten Jan Hooge, Hanny Meek, Martinus Koerts, Mark de Jong, Reint Kuijer, Dennis Eefting en Jans Abbing.

Deze bestuursleden en de vele vrijwilligers hebben zich het afgelopen jaar weer ingezet voor tal van activiteiten. Zoals de Vriendinnenwandeldag in Wezuperbrug, de Nationale Molendag, Fiets4daagse, Boekenmarkt, deelname Fair Leef, de Drentse Molendag en de kerstmarkt in Wezup.

Deze activiteiten zijn nodig om geld te genereren voor het in stand houden van de molen. En dit wordt de laatste jaren steeds belangrijker, want de gemeente Coevorden moet de tering naar de nering zetten. We zijn overigens blij met de goede en constructieve contacten met de gemeente Coevorden.

De vereniging mag zich gelukkig prijzen dat meer dan 35 jaar geleden een aantal wijze mannen en vrouwen de noodzaak hebben ingezien tot het oprichten van een vereniging voor het behoud van de molen. En dat in de achterliggende periode reserves zijn opgebouwd die wij in de toekomst mogelijk moeten aanspreken.

Onze vereniging telt op dit moment ongeveer 800 leden. Daarmee blijft het ledenbestand gelukkig vrij stabiel.

We zijn trots op de nieuwe website, die afgelopen jaar gestalte heeft gekregen. Het is een duidelijke en gebruiksvriendelijke website, waarin de Jantina Helling-molen zich goed kan laten zien en waar de molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul zich op een representatieve manier kan presenteren. De website is gemaakt door Michel de Heij van MDHsites.

Het bestuur hoopt u op www.aeldermeul.nl nu nog duidelijker te kunnen informeren en enthousiast te maken over onze molen en alle activiteiten.

Afgelopen jaar bleek nogmaals dat het Jantina’s Korenhofje een schot in de roos is. Vele belangstellenden namen ook in 2015 een kijkje in deze educatieve kijktuin naast de molen. De fraai ontworpen informatieborden geven een goed beeld van de gewassen die in de tuin groeien. Het is een absolute aanwinst voor het molenterrein en een compliment voor de groep vrijwilligers die het Jantina’s Korenhofje onderhouden. Het bestuur is verder blij dat het aangrenzende zandpad is afgesloten voor het snelverkeer, zodat de veiligheid voor de bezoekers is gegarandeerd.

In 2015 zijn ook de voorbereidingen gestart voor het 125-jubileum van de Jantina Helling-molen, dat we in 2016 vieren. We willen deze mijlpaal uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het bestuur is trots op de grote betrokkenheid van de vrijwilligers en de bevolking. Deze sympathie is uitermate belangrijk, want de molen verfraait al 125 jaar het straatbeeld van de Molenwijk, maar natuurlijk ook het hele dorp en de wijde omgeving.

Gedeeld