Bestuur Jantina Helling molen Onderhoud

Jantina Hellingmolen staat stil vanwege problemen met de lasnaden van roeden; voorjaar 2023 wordt gestart met de herstelwerkzaamheden

De Jantina Hellingmolen staat noodgedwongen stil. Na een inspectieonderzoek is besloten om de molen aan de dorpsrand van Aalden per direct stil te zetten omdat de ijzeren roeden, waar het hekwerk van de wieken aan vastzit, te zwak bleken. 

Het herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting binnen vier tot zes maanden worden uitgevoerd. 

Een roede is opgebouwd uit plaatstaal dat aan elkaar is gelast. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde lasnaden in slechte conditie verkeren. En dat is gevaarlijk. Er bestaat namelijk een risico dat wieken afbreken tijdens het draaien. Er komen bij het draaien grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is.

Ook in andere provincies zijn veel molens per direct stilgezet. Net als bij de Jantina Hellingmolen – eigendom van Het Drentse Landschap – bleek dat de lasnaden van een flink aantal roeden niet voldeden aan de eisen.

Samen met Het Drentse Landschap hoopt de molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul dat de reparatie van  de roeden op korte termijn gerealiseerd kan worden, zodat de molen weer veilig kan draaien en onze vier molenaars weer aan de slag kunnen. “De Jantina Hellingmolen is een icoon in ons agrarisch cultuurlandschap. En de molen moet kunnen draaien, maar dat moet uiteraard wel onder veilige omstandigheden gebeuren. Daar werken we nu hard aan!”, benadrukt het bestuur van de molenvereniging.

Gedeeld

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *