Jantina Helling molen Rondleiding

Kinderen AZC Zweeloo maken kennis met de Jantina Hellingmolen  

Meer dan twintig kinderen van het AZC Zweeloo hebben tijdens de voorjaarsvakantie een bezoek gebracht aan de molen in Aalden. Het bestuur en vrijwilligers van de molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul willen met activiteiten meer belangstellenden bereiken, want het bezoeken van de molen is meer dan de moeite waard!

Geschiedenis van de molen 
De kinderen van het asielzoekerscentrum leerden op een speelse manier al op jonge leeftijd over de geschiedenis van molens. Een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met ons land. Niet alleen de kinderen hadden het naar hun zin, dat gold ook zeker voor de ouders. Door molenaar Hans Hordijk werd op een leuke manier uitgelegd hoe zo’n molen nu werkt. Ze mochten bij het kruien zelfs een handje helpen, oftewel de molen op de wind zetten.

Werking en functie
Hans vertelde over het ambacht van molenaar, over de werking en functie en over de betekenis van molens voor de geschiedenis van Nederland. Bovendien, zo demonstreerde hij vakkundig, laten molens een prachtig staaltje techniek zien. Aangedreven door wind worden, via een samenspel van raderen en tandwielen, de molenstenen in werking gezet. 

Kennis van de Nederlands maatschappij (KNM)
Het onderwerp molens sluit volgens programmabegeleidster Doesjka Bergsma van het AZC Zweeloo ook aan bij de training Kennis van de Nederlands maatschappij (KNM), die bewoners met een verblijfsvergunning volgen op het AZC. In de KNM training komen onderwerpen zoals de inburgeringsplicht, het wonen in Nederland, cultuur, democratie & rechtstaat, gezondheidszorg en onderwijs aan bod.  “Het is fantastisch dat de kinderen zo dichtbij hun woonomgeving een molen in het echt kunnen beleven. De geur, kracht en werking van molens maken veel indruk op de kinderen. We zijn blij met de gastvrijheid van de Vrienden van de Aeldermeul en willen graag ook op andere vlakken samenwerken.”

Foto’s: Doesjka Bergsma

Gedeeld

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *